Založ si blog

Masť či olej v kuchyni

 

Naše zdravie je veľmi dôležité, takže si musíme dávať pozor aké správne suroviny si vybrať.

Väčšina domácností vypráža, varí mäsité jedlá a iné jedlá na ktoré používa rôzne suroviny. To najdôležitejšie je asi tuk a olej.

Na trhu ich nájdeme veľmi veľa. Výber je veľký, treba si vybrať správne. Väčšinou si domácnosti vyberajú podľa chutí, podľa peňaženky, možno aj podľa toho, čo je zdravé.

Trh ponúka rôzne druhy masti olejov na varenie a pečenie.

Masť je vhodná na mäsité pokrmy, bravčové mäso, guláše atď… Pozor na soľ a cholesterol zdraviu nie je prospešné.

Masť na Slovensku je väčšinou bravčová z obchodu alebo niektorí si vyrábajú domáce zo zabíjačky.

Olej poznáme slnečnicový repkový, ktoré využívajú v kuchyni na prípravu mäsitých jedál, hydina kura….

Na prípravu základov pri polievkach, omáčkach.

Olivový olej studený olej, ktorý sa väčšinou neohrieva a používa sa na výborné šaláty, syrové jedlá sú oveľa zdravšie ako všetko vyššie. Olivový olej možte používať namiesto oleja masla alebo masti. Pozor pri reakciách. Chemické, zrazeniny, spáleniny pri varení. Doba varenia výber surovín pri tepelnej úprave sú veľmi dôležite.

Pozor pri varení tepelnej úprave na Vaše zdravie, častá výmena olejov, čerstvá masť hneď na použitie viackrát nie, maslo trvanlivosť.

Ak sa nepoužije správne pri tepelnej úprave , môže vytvoriť rakovino tvorné látky v organizme, nezdravo môže spôsobiť na cholesterol a iné choroby…

Ak máte radi vyprážané, pečené, možte ale nie veľa a pozor na tepelnú úpravu na vhodné suroviny a nie často v týždni aby ste prešli obezite.

Rozdeľte do týždňa 2 x mäsité,3x zelenina a ostatné múčne alebo šalát na obed.

 

Tak  podľa mňa zdravšia je olej ako masť. Samozrejme aj ja odporúčam radšej olej na tepelnú úpravu ako masť.

Zdravie je dôležitejšie ako chute a plný žalúdok.

🙂

 

Andrea T.N

 

 

 

 

 

 

Ako si pripraviť penu na kapucíno

03.03.2022

Nemáte doma kávovary ani žiadnu ,,maschínku,, a von sa Vám už nechce. Je to naozaj jednoduché. Asi do polovice uzatvárateľného pohára nalejeme mlieko a zavrieme, niekoľko sekúnd riadne trasieme. Pohár otvoríme a dáme na 30 sekúnd do mikrovlnky. Pena vystúpi a spevnie, potom ju stačí dať lyžičkou do kávy a hotovo. Kapučíno na svete aj bez profi stroja. Skúste mne [...]

ČO JE krásne, pekné pre oči. .

09.01.2022

Hovorí sa, že pekné je alebo krásne mať doma natrhané čerstvé kvety. To je jedno aké všetky sú krásne.. Hovorí sa, že pekné je každé dieťa, ktoré sa narodí, lebo to je zázračné.. Hovorí sa, že krásna je príroda aj v zime, očarujúce zimné lesy…. Hovorí sa, že pekný je a pekná je a škaredí je škaredá je… Podľa čoho to súdime. Niekto podľa [...]

Ako to s cukrom je

25.12.2021

Asi každý z nás má rád cukor. Je to na každej dospelej osobe ako si cukor do tela podáva. Či veľa alebo nie. V detskom veku, rodičia zodpovedajú o správny vývin o podávanie cukru alebo vôbec nie. Cukor môže byť naozaj nebezpečný? Áno cukor môže byť naozaj nebezpečný, ak ho podávame vo veľkom množstve pravidelne a v hocijakej forme, či sladké čokoládky, [...]

Russia Ukraine War Murals Photo Gallery

Vykúpi sa časť Ukrajincov z odchodu na front? Bývalý veliteľ slávneho pluku vystríha, že vojna by bola len pre chudobných

15.05.2024 10:00

Obrovská mobilizácia, ktorá sa chystá na Ukrajine, si vyžiada veľa peňazí. Na platy vojakov však štát nemôže dať ani jeden dolár z medzinárodnej pomoci.

Most v bratislavskej Vrakuni

Bratislavu čaká skúška trpezlivosti. Frekventovaný most, ktorým denne prejde 20-tisíc áut, budú opravovať a uzavrú

15.05.2024 10:00

Rekonštrukcia jedného z mostov nad Malým Dunajom výrazne ovplyvní dopravu.

budova RTVS Mlynská dolina

Začala sa mimoriadna schôdza k zmenám v RTVS

15.05.2024 09:36, aktualizované: 10:26

Opozícia, viacero mimovládnych organizácií i vedenie RTVS návrh kritizovali.

kim čong un

Kim sa chystá do vojny, armádu vyzval na „epochálnu zmenu“

15.05.2024 09:36

Severná Kórea je z veľkej časti izolovanou krajinou. Nedávno posilnila vojenské vzťahy s Ruskom.

Andrea Turtevová

Štatistiky blogu

Počet článkov: 28
Celková čítanosť: 38171x
Priemerná čítanosť článkov: 1363x

Autor blogu

Kategórie