Naše zdravie je veľmi dôležité, takže si musíme dávať pozor aké správne suroviny si vybrať.
Väčšina domácností vypráža, varí mäsité jedlá a iné jedlá na ktoré používa rôzne suroviny. To najdôležitejšie je asi tuk a olej.
Na trhu ich nájdeme veľmi veľa. Výber je veľký, treba si vybrať správne. Väčšinou si domácnosti vyberajú podľa chutí, podľa peňaženky, možno aj podľa toho, čo je zdravé.
Trh ponúka rôzne druhy masti olejov na varenie a pečenie.
Masť je vhodná na mäsité pokrmy, bravčové mäso, guláše atď… Pozor na soľ a cholesterol zdraviu nie je prospešné.
Masť na Slovensku je väčšinou bravčová z obchodu alebo niektorí si vyrábajú domáce zo zabíjačky.
Olej poznáme slnečnicový repkový, ktoré využívajú v kuchyni na prípravu mäsitých jedál, hydina kura….
Na prípravu základov pri polievkach, omáčkach.
Olivový olej studený olej, ktorý sa väčšinou neohrieva a používa sa na výborné šaláty, syrové jedlá sú oveľa zdravšie ako všetko vyššie. Olivový olej možte používať namiesto oleja masla alebo masti. Pozor pri reakciách. Chemické, zrazeniny, spáleniny pri varení. Doba varenia výber surovín pri tepelnej úprave sú veľmi dôležite.
Pozor pri varení tepelnej úprave na Vaše zdravie, častá výmena olejov, čerstvá masť hneď na použitie viackrát nie, maslo trvanlivosť.
Ak sa nepoužije správne pri tepelnej úprave , môže vytvoriť rakovino tvorné látky v organizme, nezdravo môže spôsobiť na cholesterol a iné choroby…
Ak máte radi vyprážané, pečené, možte ale nie veľa a pozor na tepelnú úpravu na vhodné suroviny a nie často v týždni aby ste prešli obezite.
Rozdeľte do týždňa 2 x mäsité,3x zelenina a ostatné múčne alebo šalát na obed.
Tak podľa mňa zdravšia je olej ako masť. Samozrejme aj ja odporúčam radšej olej na tepelnú úpravu ako masť.
Zdravie je dôležitejšie ako chute a plný žalúdok.
🙂
Andrea T.N
Šnicle jedine na masti... a olej/-e do šalátov... ...
Celá debata | RSS tejto debaty